Google počítadlo zobrazení stránek:

Jestli se vám článek líbí tak klikněte na Like (To se mi líbí).

  1.  Proč € nemůže vést k prosperitě ?
  2. Vše vysvětleno na krizi v Řecku


Nejprve si popíšeme jak taková řecká krize začala.


Nezodpovědné řecké vlády zemi cca 30 let zadlužovaly. (může se to stát i v ČR? - Může! )
Myslíte si, že lze zařídit, aby ve všech zemích EU byli jen stejně zodpovědní politici a zodpovědní voliči?
Pokud to lze zařídit, tak je euro dobrá volba. Ale já myslím, že to z principu nelze zařídit a že je jen otázka času kdy se vydá někdo další na stejnou cestu. A nebo kdy úsilí EU přivést někoho na správnou cestu bude pro EU hodně drahé.  Takže pokračujeme v příběhu dále....

graf: narůstající poměr státního dluhu Řecka k HDP a průměru Eurozóny
Zdroj: wikipedie

Mezi tím bylo v Řecku v roce 1999 přijato €. (může být přijato € i v ČR? - Může! )
Řecku půjčovaly na ten dluh zejména německé a francouzské banky.
A ty banky půjčovaly Řecku za nízké úroky, protože ty banky věřily, že pokud je Řecko v EMU, tak se nemůže nic stát, protože EU nenechá přece Řecko padnout, protože by to EU ublížilo.

Takže se podívejte na následující graf.  Dluh rostl, ale investorům to bylo několik let úplně jedno !!! :
A to je ta chyba už v samotné EU/EMU. Investoři totiž věří, že jakýkoliv průšvih Evropská unie sanuje z peněz daňových poplatníků. A mají pravdu. EU nic jiného nezbývá.


graf: úroky z 10-ti letých státních dluhopisů. Když vláda nemůže za 10let dluhopis splatit, tak musí místo něj emitovat nový dluhopis za úrok jaký na trhu požadují banky/investoři.

Takže z grafů vidíte, že zatímco zadlužení rostlo, tak úroky které ty německé a francouzské banky požadovaly byly velmi nízké, i pod 5%. A vůbec nekopírovaly rostoucí zadlužení země.

Na konci roku 2008 zbankrotovala americká banka/investiční skupina Lehman Brothers, která držela v cenných papírech 600 miliard $ takže ve světě začaly chybět peníze. Některé světové banky totiž přišly o peníze, které tam měly uložené. A tak si musely půjčit. A jiné banky s volnými prostředky si začaly pečlivě vybírat komu ty volné prostředky půjčit a za jaký úrok.

Půjčování do Řecka vyhodnotily jako rizikovější než půjčky třeba velkým německým bankám a požadovaly po Řecku vyšší úrok.
Pokud má země napůjčováno několik stovek miliard, tak i malé zvýšení úroku znamená pro tu zemi i desítky miliard výdajů navíc doslova přes noc. Což ještě zhorší nedůvěru bank-investorů a banky znova zvýší požadovaný úrok. A to znova zhorší nedůvěru ... atd. a během krátké doby vystoupají úroky z půjček do astronomických výšin. A pokud by Řecku nepomohla EU, tak by zbankrotovalo. A EU tam má investice i odbyt, byla by to citelná rána i pro EU. Úplně přes noc se to ale nestalo, protože vydané dluhopisy mají různé splatnosti. Takže na záchranu byl nějaký čas.

     
A kdo na záchraně Řecka profituje?
Na záchranu Řecka se složily všechny státy EU. Tedy i ty státy jejichž banky Řecku nic nepůjčily. Například ČR. Řecko dostane pomoc. A co s tou pomocí udělá?   Záchranu použije na platbu vysokých úroků z půjček německým a francouzským bankám. Řecko z toho nic mít nebude.
Takže německé a francouzské banky profitují na tom, že existuje EU. Tj. že existuje také ČR v EU, která se podílí na záchraně Řecka a tedy i na splátkách řeckého dluhu německým bankám.  A kam tyto banky odvádí daně? No přeci do Německa. Takže Německo má i díky Řecku lepší ekonomické výsledky. Německé banky nemají problémy, protože Evropská unie Řecko zachránila a tak důvěra v Německo roste a klesá i úrok za který si Německo může na světových trzích půjčovat.

Vládní dluhopisy Německa jsou záporné! Tj když někdo Německu půjčí peníze, tak za to ještě platí.
Tj. když se německá vláda zadluží, tak jí věřitelé za to platí peníze. Protože věří, že tam jsou jejich peníze ve větším bezpečí než třeba v trezoru.


A ekonomika Německa díky Řecku i nám roste.
Takže na řecké krizi i na ostatních členských státech EU, které se také podílely na záchraně Řecka, profituje Německo a trochu i Francie.
Jen samotná německá vláda (pouze státní podíly v bankách) vydělala na řecké krizi 2,9 miliardy € tj cca 80 miliard Kč. V tom jsou také i peníze, které poslala ČR na pomoc Řecku.
A ještě mimo to, Řecko (i za peníze ostatních států - včetně ČR) modernizuje armádu a například nakupuje od Německa ponorky, lodě a letadla.  Také proto, že Řecko musí plnit závazky NATO. A to opět pomáhá Německu. Proto se Německo snaží Řecko udržet v EU za každou cenu. ( výdaje na armádu - 2,6% HDP, za rok 2017 v přepočtu 110 miliard Kč). Tomu mohou čeští příznivci výdajů na obranu jen závidět. V ČR to není ani 1% HDP


Ale Řecká ekonomika i s masivní pomocí od EU je odsouzena ke stagnaci. Viz HDP Řecka:
Greece GDP per capita PPP


Růst HDP:



Řecko je tak odkázáno k trvalé pomoci EU.
23.11.2018 idnes.cz :Řecko znovu zachraňuje banky, téměř polovina úvěrů je riziková

24.4.2019 - Graf zadlužení Řecka

A jak by to bylo, kdyby v Řecku € nebylo a byla by v Řecku drachma? 

Jednoduše, v případě krize by drachma na burzách patřičně oslabila. Vše automaticky.
To by nastartovalo exportní řecké firmy. Řecké zboží, zájezdy a pod. by v EU bylo levnější. Řekové by neměli velkou nezaměstnanost a ekonomika by měla šanci opět růst.

A dále, protože kurz se určuje na burze automaticky, neurčují ho politici, tak by reagoval na blížící se problémy s velkým předstihem a vláda by na rodící-se krizi mohla reagovat včas.
Viz: Jak nám pomáhá směnný kurz

Nic takového možné s eurem není.  Žádný kuzový opravný mechanismus se nespustí. A pokud taková země nechce zbankrotovat, tak musí kleknout na kolena a prosit faktické lídry EU o pomoc. A musí počítat s tím, že pomoc bude pouze taková, aby země mohla splácet úroky, většinou, německým a francouzským bankám. A je tedy pravděpodobné, že taková země je odsouzena k trvalé stagnaci.

Další strana:

Srovnání průměrné mzdy po 10ti letech Slovenska (€) a ČR bez €


jestli se vám článek líbil, a jestli také nechcete €, sdílejte:





Infografika - Infografika - STBáci, komunisti, šíbři..

Mezinárodní konflikty (co vám TV neukáže):

Anti-Babiš: 
  • Babiš a jeho hnutí ANO
  • EET - chce ho dle průzkumu jen 14% lidí. 74% lidí odmítá referendum = Lidé jsou sami proti sobě.

  • Anti-lepšolidé, Anti-pražská kavárna, Anti-"demoblok" : 
    Kauzy Jaromíra Soukupa
      - starší kauzy. Již neeaktualizuji. Informační hodnota poklesla
    Cenzura a politická korektnost - zákony
      - pravdivé informace jsou ze zákona trestány
    Cenzura na sociálních sítích
      - ve virtuálním prostoru by měly platit stejné zákony
    Česká televize
      - lži a propaganda České televize z našich poplatků
    Názor na referendum
      - jsou lidé v ČR hloupější než lidé v Švýcarsku?
    Pracovní tábor v Letech u Písku
      - český koncentrák ...
    1946 1948 1968 1989 - trochu nekorektně...
    Kauza maršála Koněva - fakta pro vyvážení extrémních názorů...
    Koncentrační tábor Holýšov, Sudety

    Anti-Islám:
    Anti-EU: 
    Ostatní zajímavá témata:


    2 komentáře:

    1. Autor se mýlí. Kdyby mělo Řecko drachmu, tak by to jeho export podpořilo. Ovšem běžní Řekové by výrazně zchudli a přišli o své úspory, což se jim stát nemůže.
      Německo je bohaté především kvůli technologickému náskoku. Řecko je chudé především proto, že toho k vývozu moc neprodukuje. Euro s tím nemá moc co dělat.

      OdpovědětVymazat
    2. Máte pravdu, že kdyby dnes Řekové přešli na Drachmu tak by výrazně zchudli. (I když oni už o své úspory i v € v místních bankách stejně přišli. Kdo si ale € ulil do Německých bank tak udělal dobře. ) Ale jak říkáte podpořilo by to export a zlevnilo by to dovolené, což by podpořilo cestovní ruch a další generace Řeků by se mohla mít lépe.
      Nicméně smysl tohoto článku je v tom, že kdyby Řekové měli Drachmu a ne € od samého začátku tj. celou tu dobu, tak by hodnota Drachmy klesala automaticky na burze a pomalu časově rozloženě do těch 20 let kdy to šlo s Řeckem z kopce. Takže Řekové voliči, by viděli již dříve, že něco není v pořádku a že vláda nevládne dobře, protože hodnota Drachmy by klesala. Místní měna, euro byla ale pořád stabilní i když Řecká vláda vládla špatně a zadlužovala se. Obyčejní lidé se tedy neměli šanci dozvědět, že vláda nevládla dobře. Vláda rozdávala, měna byla stabilní. Tak proč takovou vládu měnit?.....
      A to je hlavní systémový problém eura. Obchodování s lokální měnou na burze by prozradilo jaké je zdraví lokální ekonomiky a v případě že by se zdraví (výkon) ekonomiky snižoval a snižovala se důvěryhodnost, tak by měna oslabovala a to by ekonomice pomáhalo. Nic takového s € není možné.

      OdpovědětVymazat

    Aktualizováno

    Ukrajina