Google počítadlo zobrazení stránek:

Mí prarodiče byli statkáři a druzí prarodiče byli z města kde vlastnili hodinářství. Takže naše rodina zažila kolektivizaci i znárodňování.
Tímto mým článkem chci bojovat proti těm novodobým antikomunistům a různým neomarxistům, kteří se vydávají za pravicové politiky a kteří si vše rozškatulkují podle již známých schémat a mají  hned jasný názor, že Češi za komunismus nemohou a že nám byl vnucen z Ruska.

Zde ještě článek: Osvobození Československa Rudou armádou a Američany

1946


26.5.1946 vyhrála KSČ v Československu první svobodné volby z kandidátek Národní fronty.
Odkaz na wikipedii

1948


24.února 1948 - generální stávka které se na podporu komunismu zůčasnilo 2,5 milionu pracujících.
V ČSSR bylo tehdy 5,5 milionu pracujících.
Mají tito Češi ruský kulomet za zády ? Vidíte tam ruské tanky?
Místo Čechoslováků budu zjednodušovat na Čechy, protože jsem Čech.
Ono je hezké si nalhávat, že Češi za komunismus nemohou, že Češi byli bojovníci proti komunismu a že ten komunismus nám vnutili násilím Rusáci.  Ano KSČ se inspirovala v SSSR, a ten se zase inspiroval v Německu učením K.Marxe....Ale žádné ruské tanky a ani ruské kulomety nemusely nutit Čechy znárodňovat a kolektivizovat. Moje rodina co vlastnila statek má s kolektivizováním smutné zkušenosti. Kolektivizovali Češi - sousedé.... Otázkou je až rok 1968 kdy významná část Čechů z naivity prozřela, ale ani v tomto roce bych ještě Čechům zcela nevěřil, že většina vnímala zvací dopis za zradu a přítomnost Ruských vojáků za okupaci.
Na druhou stranu, je třeba říci, že všichni ti lidé co vyjádřili podporu komunismu nebyli zlí. Ale byli naivní. Mysleli si naivně, že ideologie komunismu povede k blahobytu na zemi. Myšlenka, že by se měli všichni lidé na světě stejně dobře je hezká, ale není realizovatelná. A to je právě ten rozdíl od dnešních komunistů. Dnešní komunisté se mohou dozvědět kam tato ideologie vede a přesto jí šíří.


Video:

Závodní rady požadují znárodnění


Kolektivizace





1951 AKCE KULAK 

na videu se čase 2:09-2:25 říká   "Šlo to z UV KSČ, které se rozhodlo po vzoru tehdejšího SSSR sjednotit změdělský ráj"
Tj. nebylo to Čechům násilím vnuceno nebo nařízeno ze SSSR


Filmy:
Vybrané české a slovenské filmy reflektující tematiku kolektivizace



1968  Sovětská intervence

V Lednu 1968 Odstoupil z vedení KSČ Antonín Novotný a nahradil ho Alexandr Dubček.
Dubček vyházel celé vedení KSČ všechny příznivce tvrdé linie, obměnil vedení země. A začal zemi směrovat od socialismu více k tržnímu hospodářství. V březnu odstupuje Antonín Novotný z funkce prezidenta a místo něj je dosazen Generál Svoboda.
To se ale nelíbilo tehdejšímu vedení SSSR
20-21. srpna - sovětská intervence


Interperetace

Sovětskou invazi roku 1968 je třeba samozřejmě jednoznačně odsoudit !

Nicméně se neshoduji s většinovou interpretací v českých médiích, že všichni Češi (Čechoslováci, pro zjednodušení zkracuji )  jsou hrdinové, kteří se postavili proti invazi cizího státu.
Samozřejmě je nejlepší dělat z Čechů hrdiny a bojovníky proti komunismu a proti levicovým ideologiím, které vedly k potlačování práv a svobod člověka. To je totiž populární a hezky se to poslouchá.
Ale tak to vůbec nebylo.
I ti členové tvrdého jádra (Češi i Slováci) KSČ měli mezi lidmi své příznivce. Je třeba připomenout, že tady byl i "Zvací dopis".  Je to podobné, jako když ve firmě zhrzení zaměstnanci kteří byli vyhození vedoucím napíší bonz-dopis řediteli celé firmy, že vedoucí nedrží firemní linii.

V této souvislosti je třeba chápat i dnešní interpretaci v Rusku. To je přesně druhý extrém, který je třeba také odsoudit. Nicméně lze ho pochopit. Aby se mladí Rusové nemuseli za svou historii stydět, tak jim jejich média mohou tvrdit, že jejich armáda byla do ČR pozvána. A částečně je to pravda.
Tak jako Česká média lidem lžou, že všichni Češi byli bojovníci proti komunistické ideologii, kterou tato intervence měla podpořit.

Samozřejmě 50 let od intervence je snadné vytáhnout vlasteneckou kartu a dělat z Čechů antikomunistické hrdiny, kteří vzdorovali nepřátelské okupaci.
Zvát si do studií V.Moravce inteligenci a ukazovat tam jak jsou všichni proti-komunističtí a protiruští.
Ale kam se podělo těch 2,5 milionů lidí, kteří se zúčastnili v roce 1948 generální stávky na podporu komunismu ?

V ČSSR žilo spousty přesvědčených českých komunistů a udavačů ještě v roce 1968.
Ta mediální kampaň je tak falešně převrácená, že neodpovídá realitě. Vypadá to že v roce 1968 žili v ČSSR jen samí antikomunisté.
👎👎👎👎
Samozřejmě v roce 1968 nebyly žádné svobodné volby ani průzkum veřejného mínění, takže se to nikdo nedozví. A tak média mohou dělat z Čechů antikomunistické hrdiny.

Nesmíte zapomínat, že v roce 1946 KSČ vyhrála svobodné volby. Ano, bylo to z kandidátek Národní fronty, ale byly to volby jinak svobodné. Ale tuto černou událost jaksi média již nepřipomínají.
To se nehodí do krámu. Je lepší ukazovat Čechy jako bojovníky proti komunismu a zlovůli SSSR. Češi nebyli tenkrát o nic lepší než Rusáci. Ještě před intervencí neváhali Češi-udavači poslat jiné Čechy (rodiče dětí !!! ) do Jáchymovských dolů za to, že si zabili své vlastní prase, a neodevzdali z něj díl Národnímu výboru.
To se nepřipomíná, to si málokdo pamatuje.
To že komunisté dělali to nejhorší těm, kterým jejich majetky znárodnili. A že do kolektivizace byla zapojena polovina vesnice, to se také nepřipomíná
Nikdo na ty přesvědčené komunisty a závistivé sousedy nemusel mířit kulometem.

A 1948-1968 se totiž lidem žilo docela dobře z toho co komunisté v padesátých letech nakradli (znárodnili a zkolektivizovali).
Teprve až v tom roce 1968, kdy ty nakradené statky začaly chátrat, začal zlom v chápání lidí toho co to vlastně je za ideologii. A nejprve u inteligence a u obyvatelů hlavního města, protože ti byli lépe informovaní.. Ale z vyprávění vím, že to nebyla většina národa.
Většině nevadila kolektivizace a znárodňování v 50tých letech, ale až to, když jim komouši po roce 1968 začali zakazovat jezdit do Jugošky a vůbec jim omezovat jejich osobní svobodu.
Ve studiích moderátorů Moravce a dalších to vypadá, že byl a je každý člověk antikomunista antiRusák. Mě by zajímalo, kam se ti komunisté z demonstrací v roce 1948 poděli......
Nic bych za to nedal, že rodiče právě tech zarputilých antikomunistů a různých redaktorů v roce 1948 za znárodňování bojovali.

Češi nebyli o nic lepší než Rusáci !


Mé prarodiče tedy zasáhla kolektivizace a znárodňování. V padesátých letech byli považováni za třídního nepřítele. Prarodičům ze strany otce sebrali hospodářství. A rodičům zakázali studovat. A všechny poslaly pracovat do JZD - aby pracovali na svém majetku a rozkazovali jim komunisté.

Ale v roce 1968 se prarodiče ničeho neúčastnili, protože oni nebyli reformní komunisté, kteří by podporovali komunistu Dubčeka
Navíc v tu dobu neposlouchali Český rozhlas, protože tvrdě pracovali v JZD. Byli to lidovci tj. ani nepodporovali proreformní komunisty.

Takže paradoxně proto, jsem se jako malé dítě mohl s rodiči cestovat, třeba do Jugoslávie k moři. A táta mohl jít konečně po roce 1968 studovat vysokou školu. A vystudoval jí dálkově.
Chci zdůraznit, že mí rodiče byli celou dobu lidovci a s komunisty se nezapletli. A táta, poté jako inženýr, odmítl přijmout vyšší posty za to, že vstoupí do Komunistické strany.

Dál již popisuji vývoj ze svého pohledu, jako pamětník.
Vyrůstal jsem v 70 a 80. letech v panelovém bytě na sídlišti, kam mé rodiče komunisté vystěhovali z činžovního domu prarodičů, který jim komunisté ukradli. A do něj nastěhovali různé komunistické rodiny.

Rodiče mě posílali občas nakoupit do samoobsluhy a pekařství. Takže vím co na pultech bylo.
Mléko v pytlících. občas i s jahodovou příchutí. žvýkačky pedro, vitacit a pod. Základní suroviny jako mouka, cukr, jedlá soda, čočka hrách. Takže upéci, uvařit šlo bez problémů. I v pekařství se občas daly koupit třeba buchty (z pekárny co dnes vlastní Babiš a které se stále prodávají ). Ale pulty byly dost prázdné. Horší to bylo s masem. Na maso se stály od rána velké fronty. To si lidé museli pomáhat. Občas někdo koupil od JZD celé prase, nebo si ho ještě vykrmil a pak se o něj rozdělil s příbuznými, s kamarády a pod. S ovocem to bylo podobné, a tropické ovoce, to byla spíš rarita. Někdy na Vánoce nebo na Mikuláše přijela nějaká dodávka a stála se na to fronta. Takže balíček s tropickým ovocem děti na Mikuláše považovaly, na rozdíl od dnešní doby, za dárek na který se těšily.
Základní potraviny byly dotované. Pivo stálo z počátku i 50 haléřů. Nutno říci, že plat byl třeba 2000 korun a v roce 1989 necelé 4000 korun,.ale to už pivo stálo asi 2,5 Kč

V 80. letech již zcela každý věděl že oproti západu zaostáváme, každý si dělal se známými z komunistů legraci. V hospodách u piva se do režimu rylo. Ale málo kdo měl odvahu svůj názor veřejně prezentovat.
Já jsem se z počátku o politiku nezajímal, mě zajímala technika. A jako student SŠ jsem si přál osobní počítač. Osobní počítač ( 8bit, paměť 64kB tj. 0,064MB) tenkrát stál cca 7000,-Kč. Tj asi jako dva průměrné platy. Polovinu jsem si vydělal na brigádách v pekárně. A polovinu byli ochotní přispět mí rodiče. Jenže problém byl, kde počítač koupit. Krátkou dobu se zde prodával počítač ZX Spektrum, Sharp MZ-800, ale v době kdy jsem sehnal peníze (asi v roce 1986) již osobní počítače zmizely, protože se začal vyrábět nějaký počítač v socialistickém bloku a západní počítače by byly konkurencí. Celý rok jsem chodil a marně sháněl ale nikde nesehnal. Počítač však prodávali v TUZEXU.

A to je třeba si připomenout. Tuzex byla síť prodejen - většinou v krajských městech - kde se prodávalo zahraniční zboží. Cíl komunistů bylo odčerpat od lidí, například zahraničních pracovníků, ale i českých pracovníků, kteří pracovali v zahraničí, zahraniční valuty. Valuty byly měněny na bony. A za bony si lidé mohli koupit v Tuzexu zahraniční zboží.

Do toho obchodu Tuzex mohl vejít každý občan, ale nemohl si tam nic koupit, protože neměl bony. Tak mohl jen závistivě koukat na zboží, které bylo tehdy vnímáno jako luxusní.
K bonům bylo možno se dostat jedině nelegální cestou, přes tzv. veksláky.

Jeden den jsem byl rozhodnut, že si svých 7000 vyměním nelegálně za bony. A tak jsem z povzdálí pozoroval ruch před tímto obchodem. Ale po dvou hodinách pozorování jsem dospěl k názoru, že by to bylo rizikové. Kolem obchodu se motali nejen veksláci, ale také různí podivní lidé, dost možná různí STBáci. Tj. mohl bych nejen o své peníze přijít, ale dostat se i do problémů.

Nakonec jsem, a to je také paradox socialismu, koupil svůj tehdy vysněný počítač v železářství. Čistě náhodou jim tam jeden přišel. A čistě náhodou jsem do takového obchodu vlezl. Konkrétně v Českých Budějovicích v železářství "U Hájíčků".

V roce 1989 jsem byl student prvního ročníku VŠ a spolu s kolegy ze stejného ročníku jsme v listopadu  koordinovali demonstrace se studenty SŠ. Ale nebyli jsme hlavními organizátory. Jen jsme se spontánně zapojili.

Nyní s odstupem času vnímám revoluci v roce 1989 jako revoluci, kterou si připravili sami komunisté. Revoluci kde byla hladce předána moc od komunistů k bývalým komunistům. A jedině Václav Havel to mohl takto hladce zajistit.

Infografika - Infografika - STBáci, komunisti, šíbři..

Mezinárodní konflikty (co vám TV neukáže):

Anti-Babiš: 
  • Babiš a jeho hnutí ANO
  • EET - chce ho dle průzkumu jen 14% lidí. 74% lidí odmítá referendum = Lidé jsou sami proti sobě.

  • Anti-lepšolidé, Anti-pražská kavárna, Anti-"demoblok" : 
    Kauzy Jaromíra Soukupa
      - starší kauzy. Již neeaktualizuji. Informační hodnota poklesla
    Cenzura a politická korektnost - zákony
      - pravdivé informace jsou ze zákona trestány
    Cenzura na sociálních sítích
      - ve virtuálním prostoru by měly platit stejné zákony
    Česká televize
      - lži a propaganda České televize z našich poplatků
    Názor na referendum
      - jsou lidé v ČR hloupější než lidé v Švýcarsku?
    Pracovní tábor v Letech u Písku
      - český koncentrák ...
    1946 1948 1968 1989 - trochu nekorektně...
    Kauza maršála Koněva - fakta pro vyvážení extrémních názorů...
    Koncentrační tábor Holýšov, Sudety

    Anti-Islám:
    Anti-EU: 
    Ostatní zajímavá témata:


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Aktualizováno

    Ukrajina