Google počítadlo zobrazení stránek:

Výhoda směnných kurzů - výhoda koruny o proti euru

Jestli se vám článek líbí tak klikněte na Like. FB toto tlačítko dlouho blokoval.

Pokusím co nejjednodušeji vysvětlit proč nám pomáhá koruna. A k čemu slouží směnné kurzy a jak nám pomáhají.

Budeme předpokládat firmu, která vyrábí určitý výrobek třeba za 26 tisíc Kč.

A nyní si uděláme modelové příklady ekonomik ve kterých firma bude svůj výrobek vyrábět a za který chce 26 tisíc Kč.. Nejprve dva, dejme tomu současný a cílový. A na konci článku ještě třetí, katastrofický. Takže nejprve první dva:

1/ ČR ještě není "Švýcarsko", ale zároveň to tu není jako v Turecku. Něco jako dnes..
A tak kurz koruny je 26 CZK/EUR

2 / V ČR budou samé zdravé konkurenceschopné firmy, bude velký export. O korunu bude v zahraničí velký zájem a kurz bude třeba 13 CZK/EUR

Pokud firma chce výrobek prodat v EU v eurech. Tak ve druhém-cílovém případě, musí nastavit v EU cenu za výrobek 2000€. Ale v prvním případě, kdy je kurz 26 CZK/EUR, tak za stejný výrobek bude firma chtít v přepočtu jen 1000€. Naopak pokud v ČR nastane katastrofický scénář, tak stejný výrobek bude stát v EU 500€. Proto aby firma dostala svých 26 tisíc Kč.

Zatím ale nebudeme počítat s katastrofickým scénářem.


Tak teď mi řekněte v jakém případě firma prodá víc stejných výrobků?
Pokud jejich cena bude 1000€ a nebo 2000€ ?
V korunách v obou případech chce firma dostat stejně - 26 tisíc Kč.    

Ano správně! Když cena výrobku bude jen 1000 €.Takže v zaostalejší ekonomice dostane firma větší šanci na západě se svým výrobkem uspět, protože bude levnější !!!

Samozřejmě, předpokládá se, že všechny komponenty výrobku byly vyrobeny v ČR. Pokud ne, tak ten rozdíl bude o to menší, ale stále tam rozdíl bude !

Na tomto příkladu vidíte, že směnné kurzy pomáhají, díky neschopným firmám - které snižují hodnotu koruny, schopným firmám. A neschopným pomáhají postavit se na nohy.

Samozřejmě, pokud se nebude jednat o českou firmu - tj nebude chtít Kč, ale eura. Tak to nefunguje. Zahraniční vlastník nebude chtít prodávat své výrobky v € levně. Tj. směnné kurzy pomáhají jen českým firmám. Proto zahraniční firmy chtějí u nás zavést euro.

Pokud sem ale zavedeme €, tak celá česká ekonomika NEbude fungovat jako jeden tým. Budou tu zcela izolované pobočky německých fabrik, slabé firmy zkrachují a vzroste nezaměstnanost na úrovně které známe ze zaostalejších zemí EMU (ze všech, kromě bohatého Německa). Životní úroveň by se v případě € nezvyšovala zpevňováním koruny, jediná možnost by byl růst mezd. Ale v případě 2-3x vyšší nezaměstnanosti obvyklé v zemích platících eurem, kromě Německa, by německé firmy neměly důvod českým zaměstnancům přidávat.
A ještě dodávám, že tím cílem není současný stav 26CZK/EURO, který by se použil v případě přijetí €, jen kvůli tomu abychom prodávali výrobek za 1000€, ale cílový stav, že firmy budou postupně zvyšovat svou konkurenceschopnost a výrobek prodávat za 2000€, tak aby ten kurz byl třeba těch 13 CZK/EUR. Pak budeme mít levnější dovolené, nákupy a pod i bez dramatického zvyšování mezd.

Směnné kurzy se nastavují automaticky tak, aby se uzavřelo co nejvíce obchodů. To je samoregulující funkce, o kterou bychom v případě přijetí eura přišli.

3/ A ještě zkusíme naopak katastrofický scénář.
V ČR budou delší dobu vládnout nezodpovědné populistické vlády. Oligarchové postupně zlikvidují zdravé konkurenční prostředí. Velké firmy oligarchů budou žít z dotací. Levičáci zase zvednou všechny daně. Zadusí firmy. ČR se začne předlužovat. Začne výrazně klesat konkurenceschopnost atd. O českou korunu nebude zájem a kurz koruny poklesne, třeba až na 52 CZK/EUR.  Lidi procitnou a takovou vládu již nezvolí. Zvolí znovu vládu, která povolí znovu zdravé konkurenční prostředí.
Firma která vyrábí svůj výrobek za 26 tisíc Kč ho začne prodávat v EU. Dle kurzu za 500,- €. To bude velmi atraktivní cena. Firma nebude stačit vyrábět, bude rozšiřovat výrobu, nabírat zaměstnance. Bude opět klesat nezaměstnanost. Ekonomika bude opět růst....Vše samo, automaticky.


Normálně se směnné kurzy  nastavují automaticky, ale kurz měny lze ještě ovlivnit i intervencemi.
Pokud je ekonomika zaostalá a roste, tak je možné podpořit růst pro naši budoucnost na úkor naší momentální kupní síly..  Jak zafungovaly intervence ČNB

Infografika - Infografika - STBáci, komunisti, šíbři..

Mezinárodní konflikty (co vám TV neukáže):

Anti-Babiš: 
  • Babiš a jeho hnutí ANO
  • EET - chce ho dle průzkumu jen 14% lidí. 74% lidí odmítá referendum = Lidé jsou sami proti sobě.

  • Anti-lepšolidé, Anti-pražská kavárna, Anti-"demoblok" : 
    Kauzy Jaromíra Soukupa
      - starší kauzy. Již neeaktualizuji. Informační hodnota poklesla
    Cenzura a politická korektnost - zákony
      - pravdivé informace jsou ze zákona trestány
    Cenzura na sociálních sítích
      - ve virtuálním prostoru by měly platit stejné zákony
    Česká televize
      - lži a propaganda České televize z našich poplatků
    Názor na referendum
      - jsou lidé v ČR hloupější než lidé v Švýcarsku?
    Pracovní tábor v Letech u Písku
      - český koncentrák ...
    1946 1948 1968 1989 - trochu nekorektně...
    Kauza maršála Koněva - fakta pro vyvážení extrémních názorů...
    Koncentrační tábor Holýšov, Sudety

    Anti-Islám:
    Anti-EU: 
    Ostatní zajímavá témata:


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Aktualizováno

    Ukrajina