Google počítadlo zobrazení stránek:


Ano zdá se to neuvěřitelné. Někomu se může zdát, že je nesmysl, že čím úspornější spotřebič tím vyšší spotřeba energie. Tento článek snad ani nebudu číst.... Ale čtěte! Je to pravda! Není to můj nějaký výmysl. Na tyto zákonitosti se přišlo již v roce 1865. Padlo na to několik nobelových cen.

Jedná se o tzv. Jevonsův paradox.

Zkusím to vysvětlit na příkladech.


Modelový příklad 1: Máte v bytě velmi neúsporné žárovky. Provoz jedné žárovky u vás doma spotřebuje za rok energii v hodnotě 1000Kč. Budete se tedy snažit zhasínat ve všech místnostech kde právě nejste. Nebudete líní vstát od televize a zhasnout svělo, které jste zapoměli například v kuchyni. Tak aby vždy svítila jen jedna žárovka. A teď si představte, že koupíte úsporné žárovky se spotřebou 250Kč za rok. Když jich v domě necháte svítit 5 tak nezaplatíte 5000Kč jako v případě neúsporných žárovek, ale jen 1250Kč. 250kč navíc oproti jedné rosvícené neúsporné žárovce se zdá být velmi nízká cena za výrazně výšší konfort vašeho bydlení. Za 250Kč navíc nebudete muset pokaždé zhasínat. A velmi rychle si na toto zvyknete. Ve výsledku jste však díky úsporným žárovkám v tomto případě zvýšili spotřebu eletrické energie o 25% !


Modelový příklad 2: Osvětlení silnic a dálnic, nebezpečných úseků a nájezdů na dálnice významně snižuje pravděpodobnost nehod. Představte si, že jste odpovědná osoba a máte v obci určitou omezenou sumu veřejných prostředků dejme tomu 1 milion korun na rok, kterou máte investovat do bezpečnosti silničního provozu. Máte však zabezpečit 6 úseků kde umírají lidé. Osvětlení jednoho nebezpečného úseku však bude stát při použití neúsporného osvětlení 400tisíc korun ročně. V takovém případě necháte osvětlit pouze 2 nejnebezpečnější úseky za 800 tisíc ročně, a na zbývající úseky, kde umírá méně lidí, dáte pouze nějaké značení. Pokud však máte k dispozici úsporné osvětlení s 50% náklady, tak si na zastupitelstvu snadno vymůžete mírné navýšení rozpočtu na 1,2 milionu aby se mohlo osvětlit všech 6 nebezpečných úseků. Vymůžete si to proto, protože jde o velmi významné zvýšení bezpečnosti za poměrně malé finanční navýšení rozpočtu. Na druhou stranu si snadno můžete spočítat, že jde naopak o 50% zvýšení spotřeby el. energie. Tzn. že díky 50% úsporným žárovkám se naopak o 50% spotřeba energie zvyšuje.

Tato zákonitost bude platit pokaždé jakmile se podaří vyrobit ještě více úspornější žárovku. Neosvětlených úseků silnic, kde může vzniknout nehoda, je pořád dost...


Infografika - Infografika - STBáci, komunisti, šíbři..

Mezinárodní konflikty (co vám TV neukáže):

Anti-Babiš: 
  • Babiš a jeho hnutí ANO
  • EET - chce ho dle průzkumu jen 14% lidí. 74% lidí odmítá referendum = Lidé jsou sami proti sobě.

  • Anti-lepšolidé, Anti-pražská kavárna, Anti-"demoblok" : 
    Kauzy Jaromíra Soukupa
      - starší kauzy. Již neeaktualizuji. Informační hodnota poklesla
    Cenzura a politická korektnost - zákony
      - pravdivé informace jsou ze zákona trestány
    Cenzura na sociálních sítích
      - ve virtuálním prostoru by měly platit stejné zákony
    Česká televize
      - lži a propaganda České televize z našich poplatků
    Názor na referendum
      - jsou lidé v ČR hloupější než lidé v Švýcarsku?
    Pracovní tábor v Letech u Písku
      - český koncentrák ...
    1946 1948 1968 1989 - trochu nekorektně...
    Kauza maršála Koněva - fakta pro vyvážení extrémních názorů...
    Koncentrační tábor Holýšov, Sudety

    Anti-Islám:
    Anti-EU: 
    Ostatní zajímavá témata:


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Aktualizováno

    Ukrajina